Features in de app

De kaart van Carthemis biedt in de app een uitgebreid overzicht van het Nederlands recht. Vanuit rechtstheoretische cirkels links van het midden waaiert de kaart uit naar verschillende rechtsgebieden.

Uitleg, links en literatuur

Achter elk begrip in de kaart bevindt zich content, geschreven en samengesteld door juristen.

Met één klik wordt elk begrip kort toegelicht. Daarnaast verwijst de app naar relevante webpagina's en naar specifieke passages uit handboeken. Zo wordt de app een leeswijzer.

In de nabije toekomst wordt de content met relevante wetteksten en jurisprudentie uitgebreid.

Deelkaarten

Naast de rechtstheoretische cirkels kent de kaart een centrale tweedeling in publiek- en privaatrecht en 22 deelkaarten van afzonderlijke rechtsgebieden of van specifieke leerstukken. Denk aan strafrecht of goederenrecht maar ook aan wilsgebreken of onrechtmatige daad. Je kiest in de app welke deelkaarten worden weergegeven.

In no time wordt het verband tussen deelkaarten duidelijk.

Zoek en vind concepten in de kaart

Je wil meer weten over "het auteursrecht". Je weet dat het een onderdeel is van het vermogensrecht, maar niet precies waar het zich bevindt in de kaart. Via de zoekbalk boven in de app heb je het snel gevonden en navigeer je automatisch naar de juiste plek in de kaart. Daar aangekomen zie je dat het een onderdeel is van “het recht op voortbrengselen van de geest”, net als de concepten als “merkrecht”, “octrooi” en “modelrecht”. In één oogopslag zie je hoe het begrip is gerelateerd aan andere begrippen.

Vastzetten op je beginscherm

Carthemis is een webapplicatie. Carthemis werkt op alle moderne apparaten (mobiel, tablet, pc en Mac). Dit is belangrijk, omdat zo iedereen gebruik kan maken van de app. Heb je een iPhone, iPad of Android-telefoon, dan kun je de app vastzetten op je beginscherm. De app wordt dan weergegeven op volledig scherm en functioneert net als andere apps op je telefoon. Je ontvangt automatisch updates van de app, kaart en content.

Ga verder waar je gebleven bent

Voor het gemakt onthoudt de app waar je in de kaart gebleven bent. Heb je de kaart open op je mobiel, maar wil je verdergaan op het grote scherm van je laptop, dan start Carthemis ook op je laptop waar je op je mobiel gebleven bent.

Legenda

De kaart heeft een eigen visuele taal en specifieke symbolen voor belangrijke rechtsfiguren. Zo zijn er symbolen voor “rechtshandeling”, “overeenkomst” en een “rechtspersoon”. De meeste symbolen spreken voor zich, maar je kunt ze allemaal terugvinden in de legenda in de app.

Personaliseren

Je kunt de app op verschillende manieren personaliseren. Zo kun je in je profiel aangeven welke literatuur je gebruikt. Dit is bijvoorbeeld handig als je studeert. In de lijst met literatuurverwijzingen komen de verwijzingen naar het door jou gebruikte boek bovenaan te staan. Ook kun je je eigen profielfoto instellen.

Deel concepten met vrienden

Kom je in de kaart een concept tegen dat je wilt delen met je vrienden of collega’s, gebruik dan de deel-knop naast de titel van de uitleg. Er verschijnt een link. Kopieer en deel deze link. Degene die de link gebruikt komt automatisch bij dit concept in de kaart uit. Heeft de ontvanger nog geen Carthemis? Geen probleem, na het maken van een gratis account, kan de content gratis gelezen worden.

Content management systeem

Voor haar auteurs heeft Carthemis een uitgebreid content management systeem. Met dit systeem wordt de kaart van Carthemis regelmatig met nieuwe content aangevuld en vernieuwd. Ben jij juridisch geschoold en wil je bijdragen aan de content van de kaart? Stuur ons een bericht en wij zoeken snel contact met je.